Rasismin vastainen viikko

18.3.2024 – 24.3.2024 Rasisminvastaista viikkoa vietetään 18.-24.3.2024. Kannustamme kaikkia olemaan inhimillisyyden puolella ja puuttumaan rasismiin sitä nähdessään tai kohdetessaan.

Avointa rasismia voi kohdata missä vain ja usein yllättäen, kuten julkisessa kulkuneuvossa, työpaikan kahvipöydässä, pelikentän laidalla tai lasten kevätjuhlissa. 

Jälkikäteen voi harmittaa, jos ei reagoinut mitenkään. Onkin hyvä miettiä etukäteen, miten toimin, jos joudun näihin tilanteisiin. Kokosimme ohjeita, joita voi käyttää apuna. Muista aina kunnioittaa myös rasismin kohteeksi joutuneen toiveita.

1. Pysy rauhallisena. Omat tunteet nousevat helposti pintaan, kun kohtaat epäoikeudenmukaisuutta. Rauhoittele ensin itsesi, jotta et provosoidu liikaa. 

2. Soita paikalle apua, jos tilanne on uhkaava. Sinun ei tarvitse olla supersankari, 112 auttaa. 

3. Hae tukea muilta silminnäkijöiltä, jos tilanteeseen meno yksin jännittää. Kun joku tekee aloitteen, yleensä muutkin rohkaistuvat puuttumaan. 

4. Korjaa virheelliset tiedot, joita huomaat rasistisessa puheessa. Asiaan voi palata myös myöhemmin: “Muistatko, kun puhuit eilen kahvitauolla maahanmuuttajien saamista sosiaalituista. Otin hieman selvää, ja itse asiassa…” Jo pelkkä rauhallinen asenne ja kyky objektiiviseen pohdintaan vievät pitkälle. 

5. Mene viereen. Joskus takaisin sanominen pelottaa, jolloin jo pelkkä rasismia kohdanneen viereen meneminen on vahva viesti siitä, että olet hänen puolellansa ja rasistisesti käyttäytynyt jää tekoineen yksin. 

6. Puutu tilanteeseen sanomalla vastaan. Jos tilanne ei ole liian uhkaava, vastaansanominen terävästi, mutta rauhallisesti toimii ja yllättää. Vastalause jättää viestin, kuinka rasistinen käytös ei ole hyväksyttävää ja sitä ei tarvitse sietää. Tehokas keino voi olla myös toistaa rasistinen viesti ääneen sen esittäjälle. 

7. Älä hyväksy loukkaavaa nimittelyä. Nimittelyssä voi olla kyse rikoslaissa rangaistavaksi säädetystä kunnianloukkauksesta. Oikeuskäytännössä tietyn nimittelysanan käyttämisen on joissakin yhteyksissä katsottu täyttävän kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön. Tarvittaessa voit tehdä asiasta rikosilmoituksen poliisille.

8. Tärkeintä on tehdä jotain, joten älä pelkää epäonnistua. Jo pienikin ele voi pelastaa rasismin kohteen päivän. Ja opit, miten voi toimia vielä paremmin seuraavan kerran.   

9. Osoita myötätuntoa ja pahoittele tapahtumaa rasismin kohteelle. Mikäli et uskalla toimia itse tilanteessa, jää juttelemaan jälkikäteen. Kuuntelu helpottaa ja rauhoittaa mahdollisesti hyvinkin järkyttyneen ihmisen oloa sekä osoittaa, että et ole samaa mieltä huutelijan kanssa. 

10. Säilytä viesti, mutta älä vastaa siihen, jos joudut rasistisen hyökkäyksen kohteeksi internetin tai sähköpostin välityksellä, Mikäli viestissä on uhkaava sävy, ilmoita siitä poliisille. 

Kiitos, kun luot turvallisempaa, rasismista vapaata yhteiskuntaa! 

Punaisen Ristin tunnista & toimi navigaattori 

« Takaisin